Att välja typ av kamera.

Hur ska man egentligen veta att man köper den bästa kameran för det finns ju så många olika. Bästa kameran för mig behöver nödvändigtvis vara bästa kameran för dig, så innan man börjar titta på alla finesser hos olika kameror, fundera på vilka behov och hur man använder kameran, och om du har en kamera i dag, i sådana fall vad är du nöjd/missnöjd med. Tänk igenom följande saker:

Vad fotar jag?
Hur använder jag bilderna?
Hur stor får kameran vara om jag ska orka ta med den?
Vad får det kosta?

Är svaret på första frågan blommor och familjen, ja då behöver du en kamera med bra makro och vidvinkel egenskaper, om svaret är rally bilar ja då behöver du en snabb kamera med mycket zoom. Du måste också bestämma dig hur mycket du skall kunna påverka bilden själv genom bländare och slutare, eller räcker de automatiska _MG_6824funktionerna för dig. Det råder pixel hysteri på kamera marknaden, men sanningen är att de flesta aldrig skriver ut sina bilder i större format än 15×10 cm, och då räcker 3 Mp jätte bra och att vissa dem på datorn kräver ännu mindre. För att få en bra utskrift på 30×20 cm räcker 5 Mp. En kamera som man inte tar med sig kan vara hur bra som helst men det blir inga bilder, så vet du med dig att du inte gärna släpar på en stor klumpig sak, köp en mindre och kanske något sämre kamera som du tar med dig. Någon stans här borde du ha en aning om det är en kompakt eller systemkamera som du söker.

Man kan köpa kameror från 1000 kr upp till flera hundratusen kronor, vad har då den dyra kameran som den biliga inte har. De dyra delarna i en kamera är sensorn som registrerar bilden, och optiken, som enskilt är det viktigaste för kvaliten på den slutgiltiga bilden. En annan funktion som har kommit de senaste åren är olika tekniker för skak reduktion, vilket kamera tillverkarna tar betalt för.

Det är nu din budget kommer in, är du bered att lägga 2000kr så ska du kanske titta efter kompaktkameror som lanserades för något år sedan och tappat lite i pris eller till och med börjar komma på rea. Har du en större budget säg 10000 kr och vet att du tar med dig kameran även om den är lite otympligare, då kanske du ska börja titta på systemkameror. Jag återkommer med lite tips för respektive kompakt/system kamera.


Andra inlägg i min blog som kan vara av intresse:

  1. Några saker att tänka på vid köp av kompaktkamera
  2. Ytterligare en konstig kamera test
  3. Vilken är den bästa kameran
  4. Om man av misstag raderade minneskortet, vad gör man?
  5. Att fotografera bröllop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Teknikblogg

Jag Om inget annat nämns är bilderna i denna blogg tagna av mig Johan Beijer

Disclaimer

Alla som står i denna blogg är enbart mina åsikter och felaktigheter kan förekomma. Jag ansvarar heller inte för innehållet på sajter, bloggar eller andra internetkällor som länkas till från denna blogg. Alla varumärken och produkter som nämns är de enskilda företagens varumärken.