Vad menas med vitbalans
Jag vet inte hur många av er som läser detta som manuellt ändrar vitbalansen när ni fotar, men jag har förstått genom kurser och utbildningar jag hållit att många lämnar den på auto och nöjer sig med det. Jag skall här göra ett försök att förklara vitbalans och färgtemperatur och hur det rätt använt kan förbättra dina bilder, jag lämnar mycket av fysiken utanför och utgår mer från vad som praktiskt händer när man ändrar vitbalansen. För ett exempel titta på bilden här nedanför.
Jag har ”framkallat” samma bild med fyra olika färgtemperaturer eller olika vitbalans om man så vill. I bilden högst upp till vänster är vitbalansen satt till tungsten (glödlampsljus), den till höger därom är framkallad med vitbalansen satt till molnigt. I den nedre vänstra bilden har jag använt inställningen för solljus, och i den sista är det autoinställningen som kameran valde när bilden togs.
Jag blandar två begrep hej vilt här och det är vitbalans och färgtemperatur, med risk att fysikerna går i taket hävdar jag för enkelheten att det är samma sak. Allt ljuskällor har en färgtemperatur som mäts i Kelvin, varmt ljus som (rödaktigt) har en låg temperatur medans kallt (blåaktigt) har en hög temperatur. Vitbalansen är kamerans sätt att tala om för sensorn vad den skall tolka som vit i bilden, varje färgtemperatur har alltså sin egen vitbalans, där av mitt påstående.
Måste man då ställa in vitbalansen själv hela tiden? Mitt svar är nej, i 90 % av fallen gör den automatiska vitbalansen ett fantastiskt jobb så använd den. Men det är de resterande 10 % av bilderna som du kan göra bättre genom att ha lite kunskap om hur kameran jobbar och hur vitbalansen funkar. Typexempel på när automatisk vitbalans (oftast förkortad AWB) inte funkar är när bilden inte innehåller något som är vitt, eller en färg är väldigt dominerande i bilden, t.ex. om man fotar snö blir den ofta blå och inte vit.
Hur skall jag då ändra vitbalansen för att få ett bra resultat, oftast har kameran att antal fördefinierade vitbalans lägen som indikeras med olika symboler så som glödlampa, lysrör, sol, moln mm. dessa symboler är ganska lätta att förstå och att förstå när man skall använda. I mitt exempel med blå snö skulle jag prova att ändra vitbalansen till sol och antagligen skulle det räcka. De lite mer avancerade kamrena har en funktion för att ställa vitbalansen manuellt, har du denna funktion och vill använda den läs på i din manual hur du gör.
Som med allt inom foto måste man prova sig fram och se vad som händer men jag hoppas jag givit dig som läsare en grund att bygga vidare på. Bara en liten sak till om du som jag fotar i RAW spelar inte det så stor roll vad för vitbalans kameran är inställd på vid själva fotograferandet för den kan ändras sedan när man ”framkallar” bilden i datorn.
Andra bloggar om: Foto, Vitbalans
Andra inlägg i min blog som kan vara av intresse:
Lämna ett svar