Vad är slutare
Slutare är den del av kameran som reglerar hur länge filmen/sensorn utsätts för ljus, men vad vi fotografer menar när vi säger ”slutare på en sextiondel” eller bara ”slutare 60” är slutartiden, den tid som sensorn blir utsatt för ljus i delar av en sekund. Jag ska här berätta lite mer om både slutaren och slutartiden och hur det påverkar den slutliga bilden.
Slutaren kan antingen vara elektronisk eller mekanisk, den elektroniska slutaren är biligare och enklare den kräver ingen eller mycket lite plats i kameran, därför är den vanligast i kompaktkameror. Det är helt enkelt en strömbrytare som slår på sensorn för en bestämd tid och under den tiden registreras bilden, fördelen med den här lösningen är att den är bilig, strömsnål, ljudlös och nästan aldrig går sönder. Nackdelen är att det blir en viss fördröjning mellan det att man trycker på avtryckaren och bilden tas och alla som någon gång slagit på en lampa kan se att den lyser till lite starkare precis när man slagit på den (bara en kort blinkning) samma sak drabbar sensorn när man slår på den. Mekaniska slutare har fördelen av att vara väldigt exakta, snabba och man har inte problemet med ström topparna eftersom sensorn kan vara strömsatt innan bilden tas. Nackdelarna är att den kräver utrymme och som allt mekaniskt slits och går sönder. Mekaniska slutare finns i flera varianter men den vanligaste i systemkameror är ridåslutar, namnet kommer sig av att den reglerar ljus insläppet genom två ridåer som rör sig framför sensorn. Fördelen med den här tekniken är att det går att få väldigt korta slutartider och att den är förhållande vis bilig, en annan fördel är att tiden från det att man trycker på avtryckaren tills bilden tas är kort. Nackdelarna är att den fungerar sämre i minusgrader, man måste känna till den kortaste tiden som hela sensorn utsätts för ljus samtidigt om man använder blixt, man brukar tala om blixtsynktid (normalt mellan 1/30 – 1/250 sekund) och att slutaren låter.
Nu vet du vad slutaren är men hur påverkar då slutartiden den bild du tar. Låt mig ta tre exempel på bilder du kan tänkas ta och förklara vad olika slutartider gör för bilden. Första situation, du skall fota ett ängslandskap, här spelar slutartiden oftast väldigt liten roll, utan du fokuserar på andra saker som att få ett bra skärpedjup med hjälp av bländaren och därigenom bestäms slutaren för dig. Andra situationen, du skall fota en fågel som sitter en bit bort och du har ett 300 mm teleobjektiv på kameran, här blir genast slutartiden viktigare för det finns en tummregel som säger att man minst skall använda samma slutartid som brännvid, i mitt fall en slutartid på 1/320 sekund (närmst möjliga över 300), för att få en skarp bild. Här spelar alltså valet av slutartid väldigt stor roll för hur den slutliga bilden blir. Situation tre, du skall fota en löpare, här måste du bestämma dig vad jag vill förmedla med bilden, vill du ha rörelse oskärpa i bilden för att förmedla fart, alternativt frysa motivet för att få en så skarp bild som möjligt, i första fallet använder man en länger slutartid i det andra en kortare, och nej jag kommer inte tala om vad som är rätt eller fel.
Två små varningar, om man väldigt långa slutartider (över flera minuter) riskerar man att skada sensorn pågrund av överhettning, är ni osäkra kolla i er manual. Likaså kan uppvärmning av sensorn leda till mera brus i bilderna, jag har aldrig råkat ut för något av detta men jag vill i alla fall göra er medvetna om att risken finns om än liten. Vill ni läsa mer gör det här.
Andra bloggar om: Slutare, Foto, Kamera
Andra inlägg i min blog som kan vara av intresse:
Pingback: >Johan fortsätter att förklara « Felicitas