Vad är bländare
Bländare är ett mekaniskt ”draperi” för att skärma av ljuset i objektivet, men det är oftast inte det man menar när man pratar om bländare utan det är öppningen i detta draperi man syftar på. Bländartalet som det heter om man skall vara korrekt, är ett relativt mått vilket gör det möjligt att jämföra olika objektiv med olika brännvid, vid samma bländartal släpper alla objektiv i genom lika mycket ljus per tidsenhet. Bländartalet fås genom att dividera brännvidden med ljusöppningen (diametern), låt mig ta ett exempel ett objektiv har en brännvidd på 80 mm och vi har det inställt på bländare 16, 80/16 = 5 [mm] vi har alltså en öppning i objektivet med en diameter på 5 mm, det är pågrund av denna division som ett litet bländar tal ger en stor bländar öppning. Man brukar också tala om bländarsteg, om man ökar bländartalet ett bländarsteg minskar man mängden genomsläppt ljus med hälften. Man utgår från bländare 1 och använder en faktor ?2, vilket ger bländartalen 1, 1.4, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22 …
Ibland pratar man om ljusstyrkan på ett objektiv och vad man då syftar på är också bländartalet och det brukar stå angivet på objektivet, antingen som ƒ/4 eller 1:4 eller F4 om det aktuella objektivet har ett maximalt bländartal av 4, ibland på zoomobjektiv står det 1:3.5-5.6 vad det betyder är att den största bländar öppningen varierar med brännvidden, 3.5 på kortaste och 5.6 på största brännvidden. Ljusstarka objektiv är dyrare än ljussvaga därför att de kräver mer glas och blir av samma anledning tyngre, för att räknas som ljusstarkt måste ett fast objektiv ha ett bländaretal på 2 eller lägre medans för en zoomar räcker det med 2.8.
Bländare påverkar inte bara hur mycket ljus som släpps in till sensorn den påverkar också hur stort skärpedjup man får i bilden, stor bländaröppning kort skärpedjup och liten bländareöppning ger stort skärpedjup. Detta utnyttjar man flitigt vid porträtt fotograferingar, eller när man vill lyfta fram en sak i bilden för iakttagaren. Objektiv är i allmänhet sämst på sin största bländaröppning, därför pratar fotografer ofta om att blända ner ett eller två steg, vilket i praktiken är att medvetet välja ett annat bländartal än det minsta. Objektiv brukar vara som bäst någon stans mellan bländare 5.6 och 11 och inte alls som många tror på sitt största bländartal, anledningen är överstrålning eller diffraktion som är en egenskap hos ljus. Vill du läsa mer kan detta vara en bra start.
Lite kuriosa är att autofokusen på Canons systemkameror arbetar lite olika beroende på objektivets lägsta bländartal, för även om man använder ett annat bländartal vid skälva fotograferandet ser du alltid bilden i sökaren på objektivets största bländaröppning. Har du ett ljusstarkt objektiv 2.8 eller lägre kan en eller flera autofokus punkter mätta kontrasten både horisontellt och vertikalt, har man ett ojektiv med mindre bländaröppning mäter det bara horisontellt. Om man använder telekonverer och hamnar på en minsta bländare av 8 brukar autofokusen inte alls funka av den enkla anledningen att kameran själv stänger av den, titta i databladen för de olika modellerna för mer info.
Andra bloggar om: Bländare, Foto, Kamera
Andra inlägg i min blog som kan vara av intresse:
Pingback: >Johan förklarar bländare « Felicitas