Smart Collections i Lightroom

Det finns massor av möjligheter att sortera bilder i Lightroom, men en av de som jag kommit att använda mer och mer är Smart Collections, där man själ skapar olika regler för vilka bilder som skall ingå i samlingen. Jag använder oftast det genom att ge olika bilder olika keywords, t.ex. på bilder jag publicerar på hemsidan lägger jag till “Hemsida” som kyword på och det dyker då genast upp i min samling “Bilder som finns på hemsidan”. Man är givetvis inte begränsad till keyword utan man kan använda massor med olika kriterier för att bygga upp urvalet man kan även ställ dem mot varandra, jag ska strax visa hur man skapar ett urval, men bara för att ge dig ett exemple så säger vi att vi vill ha fram alla bilder tagna med med ett specifikt objektiv och där du använt blixt och som du givit betyget tre stjärnor eller högre, inga problem du sätter bara regler som passar. Om du senare tar bilder som passar in på dessa regler kommer de automatiskt att dyka upp i samlingen, så det är bara din fantasi som sätter begränsningarna.

lightroom_smatr_col

För att skapa Smart Collections klickar du på plustecknet (se pil) och väljer Create Smart Collections…, i fönstret som kommer upp måste du först döpa samlingen till något, och mitt tips är att vara tydlig och inte skriva “Album 8″ för om två månader har du glömt vad det är. Lite längre ner vid “Match:” kan du välja om alla regler skall stämma för att bilden skall visas eller om det räcker med att någon är uppfylld. Sedan är det bara att lägga till en regel och använd plustecknet längst till höger för att få en ny rad med urvalsregler, håll på så till du är nöjd och klicka sedan på Create, genast visas bilderna som uppfyller vilkoret/vilkoren.

Hopas detta lilla tips kan vara till nytta.


Andra bloggar om:Andra inlägg i min blog som kan vara av intresse:

  1. Lightroom
  2. Flickr Lightroom Preset Extractor
  3. Soften skin i Lightroom
  4. Lightroom 2.4
  5. Att komponera bilder

One Response to Smart Collections i Lightroom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Teknikblogg

Jag Om inget annat nämns är bilderna i denna blogg tagna av mig Johan Beijer

Disclaimer

Alla som står i denna blogg är enbart mina åsikter och felaktigheter kan förekomma. Jag ansvarar heller inte för innehållet på sajter, bloggar eller andra internetkällor som länkas till från denna blogg. Alla varumärken och produkter som nämns är de enskilda företagens varumärken.