ISO

Det spelar inge roll om man har en digitalkamera eller en analogkamera, för att spara en bild måste man ha något som registrera ljuset som kommer in i kameran. Det kan vara en elektronisksensor eller film, men för att du ska ha en aning om hur ljuskänslig den är använder man en standard som heter ISO, om du är lite äldre kommer du säker ihåg hur man kunde välja på ISO 400, ISO 200 eller ISO 100 när man köpte film till sin analoga kamera en gång i tiden, i din digitala kamera kan du med några knapptryckningar göra samma val men för varje bild. _MG_0019_liten

ISO är en linjär skalla vilket innebär att ISO 200 är dubbelt så ljuskänsligt som ISO 100 och så vidare, vilket gör den ganska lätt att räkna med. För att vi skall kunna jämföra olika tillverkare av film finns en standard framtagen för hur ljuskänsligheten mäts, om du är intresserad kan du läsa mer här. Att överföra denna skalla till det digitala mediet har inte varit helt lätt, alla tillverkare har haft sina egna metoder, men 2006 tog man även fram en standard för digitala kameror, men tyvärr tillåter den 5 olika sätt att mätta ISO:t, läs mer här. Innebär det något för oss användare, nej oftast inte, om man inte testar två kameror bredvid varandra samtidigt med samma typ av objektiv. Men det kan ibland nämnas i olika kamera tester att en kamera har ett verkligt ISO värde av 115 vid ISO 100 för att ta ett exempel, det betyder bara att man använt en annan mättmetod än tillverkaren för att mätta ISO.

Alla kameror har ett grund ISO som oftast är 64, 80, 100 eller 200, Canon systemkameror har ISO 100 medans Nikons systemkameror oftast har ISO 200 som bas ISO, det är vid detta värde som sensorn ger absolut bäst resultat och minst brus i bilderna. Väldigt enkelt kan sensorn i en digital kamera liknas med en hink som samlar in ljus. Har vi en korrekt exponerad bild tagen på ISO 100 med en Canon systemkamera, har vi fyllt hinken helt full, om vi tar en korrekt exponerad bild på ISO 200 fyller vi bara hinken till hälften, och förstärker det som sensorn registrerat för att fylla upp “hinken”, förstärkningen görs både genom klasisk elektrisk förstärkning av signaler före A/D omvandlaren och genom “bit shifting” efter, eller en kombination av dessa (vanligast). All förstärkning av signaler leder till brus, någonting kamera tillverkarna de senaste åren kommit väldigt långt med att eliminera, och som ytterligare kan minskas i bildbehandlings program, men man bör ändå ha det i åtanke när man fotar. Fota därför alltid på lägsta möjliga ISO vid varje tillfälle, och lär känna brus egenskaperna hos den kamera du använder för bruset ökar inte linjärt med ISO talet utan snabbare.

Har kameran du använder möjlighet att välja olika metoder för brusreducering prova dem och se vad du gillar bäst, för det påverkar inte bara bilden utan också hur fort kameran jobbar vid t.ex. serie bildtagning.


Andra bloggar om: ,Andra inlägg i min blog som kan vara av intresse:

  1. Högt ISO
  2. Den fotografiska triangeln

4 Responses to ISO

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Teknikblogg

Jag Om inget annat nämns är bilderna i denna blogg tagna av mig Johan Beijer

Disclaimer

Alla som står i denna blogg är enbart mina åsikter och felaktigheter kan förekomma. Jag ansvarar heller inte för innehållet på sajter, bloggar eller andra internetkällor som länkas till från denna blogg. Alla varumärken och produkter som nämns är de enskilda företagens varumärken.