Diagonal bildkomposition

Jag fortsätter på temat bildkomposition, med att prata om diagonaler. Diagonaler i bilder kan användas för att:

 • Leda blicken in eller ut ur bilden.
 • Skapa en förlängning av bilden utanför det som visas i bilden.
 • Visa på eller skapa djup i bilder.
 • Rama in element i bilden och därigenom lägga fokus på dem.
 • Förflytta tyngdpunkten i en bild.
 • Skapa rörelse i en bild.

Om vi använde tredjedelsregeln till att skapa lugn i bilder så använder vi diagonaler till att styra hur och vad en person ser i en bild. Använder jag en tydlig diagonal i bilden (se bilden på huset) skapar jag en tydlig tyngdpunkt i bilden och huset drar åt sig alla blickar. Likaså i bilden med strykjärnet leds blicken osökt till postenloggan. Har jag däremot två tydliga diagonaler som går mot en gemensam punkt långt bort i fjärran, skapar jag illusionen av avstånd eller djup i bilden, alldra tydligast blir effekten om man använder något som betraktaren känner igen och vet storleken på t.ex. två människor. Man kan också använda diagonaler för att förstärka rörelse i bilder (tyvärr hittar jag inget bra exempel), och kul att notera är att vi i västvärlden läser från höger till vänster och att det tenderar att påverka hur vi läser diagonalerna i en bild.

Här kommer några exempel på bilder där jag använt diagonaler i en eller annan form för att komponera bilden.

_MG_1677_MG_1382-Edit_MG_3953_MG_6077_MG_7345


Andra bloggar om: ,Andra inlägg i min blog som kan vara av intresse:

 1. Nu tar jag hjälp av triangeln igen
 2. Att komponera bilder
 3. Vad är slutare
 4. Vad är bländare
 5. ISO

One Response to Diagonal bildkomposition

 • Hej1

  Photomatrix sitter jag i. Har testat en del Open Source, men ingen av de har varit så lätta som Photomatrix. Särskilt dyrt är det inte heller. Som två paket sensorsvabbar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Teknikblogg

Jag Om inget annat nämns är bilderna i denna blogg tagna av mig Johan Beijer

Disclaimer

Alla som står i denna blogg är enbart mina åsikter och felaktigheter kan förekomma. Jag ansvarar heller inte för innehållet på sajter, bloggar eller andra internetkällor som länkas till från denna blogg. Alla varumärken och produkter som nämns är de enskilda företagens varumärken.