Den fotografiska triangeln

Jag har i tre inlägg berättat om ISO, bländare och slutare, tillsammans bestämmer de hur den slutliga bilden ska se ut. Ibland talar man om den fotografiska triangeln där de utgör de tre hörnen, beroende på vilket resultat jag vill ha varierar jag en eller två av dem. Som ni har förstått kan jag få in mera ljus i kameran genom att använda ett mindre bländartal eller öka slutartartiden, jag kan också välja att ökar ISO:t för att kunna ta bilder i mindre ljus. I moderna kameror har du ett ”programläge” (P) är kameran väljer slutare och bländare utifrån det ISO du har valt, du kan alltid påverka valet genom att vrida på en ratt på kameran, minskat bländartal ger en kortare slutartid och tvärt om. Du har också ett läge för ”bländarautomatik” (Tv alt. S) där du bestämmer slutartiden och ISO:t men låter kameran avgöra vilken bländare som används, detta läge är bra när man fotar skar som rör sig. Det sista läget man har är ”slutarautomatik” (Av alt A), här bestämmer du vilken bländare som skall användas och därigenom skärpa djupet i bilden.

f9 för att få skärpa i hela bilden.

f9 för att få skärpa i hela bilden.

För att få en bild av vad jag menar kolla in den här sidan. I senaste generationens systemkameror kan det också finns funktioner för automatiskt ISO, eller att du kan bestämma att om kameran behöver längre slutartid än tex 1/100 s på ett givet bländartal ökar den ISO:t i stället för slutartiden.


Andra bloggar om: , , ,



Andra inlägg i min blog som kan vara av intresse:

  1. Vilken är den bästa kameran
  2. Nu tar jag hjälp av triangeln igen
  3. Vad är bländare
  4. ISO

2 Responses to Den fotografiska triangeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Teknikblogg

Jag Om inget annat nämns är bilderna i denna blogg tagna av mig Johan Beijer

Disclaimer

Alla som står i denna blogg är enbart mina åsikter och felaktigheter kan förekomma. Jag ansvarar heller inte för innehållet på sajter, bloggar eller andra internetkällor som länkas till från denna blogg. Alla varumärken och produkter som nämns är de enskilda företagens varumärken.