Att komponera bilder

Alla vill ta bra bilder, men vad menar vi när vi säger att en bild är bra. Finns det någon som bestämmer vilka bilder som är bra och vilka som är dålig, nej givetvis inte. Däremot om vi vet hur människan funkar när vi tar bilden, kan vi ta en bild som tilltalar fler, och därigenom klassas som en bra bild. Jag kommer här och framöver tala om olika komponerings regler man kan använda när man fotar, ibland använder man en ibland flera samtidigt men kom ihåg att detta bara är rekommendationer och skall användas efter eget huvud.

Den första och kanske mest användbara regeln är tredjedelsregeln. Det finns två varianter av regeln, men vad som är gemensamt för båda är att man delar in bilden i nio lika stora delar (se bilden).

_MG_4846_tredelad

Första varianten är att som jag använt i bilden här ovan är att fylla 2/3 av bilden med huvud motivet och att den sista tredjedelen med något så lugnt som möjligt, detta för att skapa balans i bilden.

Andra varianten är att placera huvud motivet längs med ett av dessa tredjedelssträck, eller ännu hellre i en skärnings punkt mellan två sträck (röda punkterna i min bild). Som ett exempel kan vi ta en porträttbild, där eftersträvar jag alltid att placera ögona så nära översta tredjedelssträcket som möjligt, och har jag möjlighet att placera ett öga i skärningspunkten mellan två sträck gör jag det.

Detta är kortfattat vad tredjedelsregeln är, och hur den kan användas. Värt att notera är också att i sökaren eller displayen på de flesta kameror kan man få upp ett rutmönster med dessa nio rutor, använd det. En liten övning för nästa gång ni fotar bilder som innehåller en horisont, prova att lägga den på 1/3, ½ och 2/3 av bildens höjd och se skillnaden i resultatet.


Andra bloggar om: ,Andra inlägg i min blog som kan vara av intresse:

  1. Att framkalla sina bilder
  2. Att skärpa bilder i Picasa
  3. Att bli blåst på sina bilder
  4. När gjorde du backup på dina bilder senast?
  5. En video om att friläggning i Photoshop

3 Responses to Att komponera bilder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Teknikblogg

Jag Om inget annat nämns är bilderna i denna blogg tagna av mig Johan Beijer

Disclaimer

Alla som står i denna blogg är enbart mina åsikter och felaktigheter kan förekomma. Jag ansvarar heller inte för innehållet på sajter, bloggar eller andra internetkällor som länkas till från denna blogg. Alla varumärken och produkter som nämns är de enskilda företagens varumärken.