Att fotografera bröllop

En kompis frågade mig om lite tips inför att fota ett bröllop, det är en kompis till honom som gifter sig och som undrade om han inte kunde fota på bröllopet eftersom de inte skulle ha någon ”riktig” bröllopsfotograf. Jag tror att detta blir allt vanligare idag när fler och fler har tillgång till avancerade digitala systemkameror, vist finns det amatörer där ute som är lika bra eller bättre än visa professionella bröllopsfotografer, men folk som jobbar med att fota bröllop är inte bara bra fotografer de är också väldigt duktiga på att få brudparet att slappna av och vara naturliga i en högst onaturlig situation, och de har förutsätt de flesta saker som kan hända och har planer för det.

Bild från bröllopsfotografering, bröllop, fotografDe bröllop min kompis skall fota är inte förens om ett drygt år, så han har gott om tid att förbereda sig, och för att hjälpa honom och andra i samma situation att göra det bästa av denna viktiga dag, kommer här några tips.

Förberedelse.

Bra förberedelser kan spara dig mycket stress på bröllopsdagen, det kan också rädda din framtida vänskap med brudparet. Redan när de frågar om du kan fota under bröllopet sätt dig ner och prata igenom vad de vill ha för bilder, och gör det enklare för dig själv genom att dra ner deras förväntningar. När du har fått klart för dig vad de vill ha för bilder och du har visat dem lite av de bilder du har tagit för att de skall få en känsla för din bildstill, tänk då efter om det här är något du vill göra, om du bara gör det för att vara snäll kommer resultatet inte bli bra. Om du känner att du inte kan leverera de bilder brudparet vill ha är det också bättre att säga det och avstå, hur smickrande det än är att ha blivit tillfrågad. Om du bestämmer dig för att göra det, börja med att skriva mer en lista på alla bilder brudparet vill ha, t.ex. brudpar med brudens familj mm. för det är inte kul att komma på när man går igenom bilderna dagen efter att man glömt att fota brudparet med mormor eller någon annan viktig släkting. Om man inte är släckt med brudparet är bröllopet oftast första gången man träffar deras släktingar, därför brukar det löna sig att ta hjälp av någon släckting till brudparet som hjälper till med att hitta rätt personer för de olika bilderna.

Så fort du vet vart bröllopet skall vara och var festen eller mottagningen efteråt skall hållas, åker du ut och letar efter bra fotoplatser både för soligt väder och regn. Lär dig hitta runt kyrkan och festlokalen kolla också hur lång tid det tar att ta sig i mellan de två platserna, och lär dig vart parkeringarna finns. Sedan när bröllopet närmar sig besök platserna igen vid ungefär samma tid som fotningen skall vara för att få en känsla för ljuset. Dagen innan den stora dagen kollar du igenom att du har tillräckligt med batterier med dig och att de är laddade, kolla också igenom kamera utrustningen en extra gång och se till att alla minneskort är tomma. Glöm inte att göra en telefonlista med bra att ha nummer, så som frisören, makupen, bruden, brudgummen, toastmastern eller annan koordinator, någon i brudföljet och brudens mor brukar vara en person med koll på det mesta. Du kan givetvis anpassa den här listan efter eget huvud men ett nummer som är bra att ha på listan och som man lätt missar är närmaste taxibolag, för får man punktering på bilen så är det en sådan här dag. Likaså har du möjlighet se till att du har en kamera i reserv.

På bröllopsdagen.

_MG_3253Se till att vara ute i god tid, det är inte bara skönt utan ger också tid att gå runt och fota de små detaljerna som kan ge så mycket extra till bröllopsalbumet, tar du bilderna av brudparet innan vigseln, måste du se till att de har ordentligt med tid att ta sig till kyrkan. När du kommer till kyrkan leta upp prästen och kolla vad han eller hon tycker att fotografen får och inte får vara, kolla också om man kan ta sig upp på någon orgelläktare eller annan balkong eller dylikt för annorlunda kamera vinklar. Under själva ceremonin kan man förflytas sig men tänk på att göra det när det sjungs eller händer något annat som drar uppmärksamhet till sig, för då stör du mindre.

Om du aldrig annars fotar i RAW så är det här en dag du skall göra det, för du har bättre möjligheter att ta hand om bilderna i efterbehandlingen med en RAW fil än en JPG. Prova också annorlunda kamera vinklar både i kyrkan och vid mottagningen, och radera inga bilder direkt i kameran för även misslyckade bilder kan komma till användning. Det är den här dagen alla kunskaper du har om bildkomposition och hur man på bästa sätt använder blixten kommer till användning, ett tips för att få effektfulla festbilder med blixt är att den synkar på andra ridån och ha ganska lång slutartid (t.ex. 1/15s). Är det första fången men fotar ett bröllop är det lätt att missa att fota de små detaljerna i kyrkan och i dukningen mm. Å du glöm inte det viktigaste, ha roligt och var bered på det oförutsägbara för det är oftast det som blir de roligaste bilderna.

Efter bröllopet.

Du kommer hem med en massa bilder och de första du skall göra är en säkerhetskopia av dem på DVD och det gör du innan du gör något annat. När du kollat att säkerhetskopian är ok, tar du in bilderna i det bildbehandlings program du använder, jag gör sedan små jpg-bilder av dem för att snabbt kunna kolla igenom vad jag har för bilder och vilka jag kan använda som de är och vilka som kommer att behöva mer arbete. Det är nu det roliga men också arbetsamma jobbet att ta fram de bästa bilderna börjar, lycka till.

Det här är några av de saker jag tycker man skall tänka på, men kom ihåg de viktigaste är att man har roligt.


Andra bloggar om: , ,


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Teknikblogg

Jag Om inget annat nämns är bilderna i denna blogg tagna av mig Johan Beijer

Disclaimer

Alla som står i denna blogg är enbart mina åsikter och felaktigheter kan förekomma. Jag ansvarar heller inte för innehållet på sajter, bloggar eller andra internetkällor som länkas till från denna blogg. Alla varumärken och produkter som nämns är de enskilda företagens varumärken.