Högt ISO

Hade någon sagt för 5 år sedan att det skulle finnas kameror som kan foto på ISO 102400 och högre skulle denna någon antagligen blivit utskrattad,  men i dag har både Canon Och Nikon sådana kameror. Bilden här ovan är tagen med en Canon 5D Mark III, på ISO 102400. Vist är den brusig, men det är en bild. Jag hade förmånen att få låna en 5d Mark III i ca 30 min i dag och det var kärlek från första klicket.

Uppsala fotofestival

Ni har väl inte missat att det är fotofestival i Uppsala mellan den 18 och 20 augusti. Det är något helt nytt och det skall bli jätte spännande att följa. Förutom fotoutställningar runt om Uppsala kommer de att arrangeras massor med spännande föreläsningar och workshops, läs mer om programmet på Uppsala fotofestivals hemsida.

Skrot fotografering

För över tre år sedan var jag på en bilkyrkogård och fotade, jag har många gånger planerat att åka tillbaka och ta fler bilder, men då jag inte har vetat exakt var den ligger har det inte blivit av. Av en händelse åkte jag i går igenom de trakterna där den borde vara, och de väckte mitt  intresse för att göra ett nytt försök att hitta den. En bra plats att börja på när man söker information brukar vara Google, och det var också där jag började i dag, jag hittade information om den ganska snabbt men jag insåg också att jag var försent ute, för enligt vad som fans att läsa skulle alla gamla bilar och övrigt skrot vara bortfraktat i september föra året. Jag får nöja mig med de bilder jag har.Fotografering på bilkyrkogård
Fotografering på bilkyrogård
Fotografering på bilkyrkogård

Content aware fill

Content  aware  fill är en ny fantastisk funktion i Photoshop CS5, som är väldigt bra när man skall ta bort något ur en bild. Ta t.ex. denna bild på en museibyggnad som jag tog när jag var i Tel Aviv, som alltid när man fotograferar där det är mycket folk/turister är det svårt att få en bild utan människor över allt. Jag skall nu visa hur jag tar bort de störande elementen i bilden med  funktionen  Content aware fill, den gör ett jobb som tidigare hade tagit många timmar med klonings och lagningsverktyget  verktyget.

 1. Öppna bilden du skall jobba med, här har jag valt att använda en bild på museum jag tog när jag var i Tel Aviv. Målet är att ta bort pojken i förgrunden se före efter bild längst ner i inlägget, för att göra det använder  jag någon form av markerings verktyg och gör en markering kring pojken se bild 1.

  fotograf Johan Beijer

  Bild 1

 2. fotograf Johan Beijer

  Bild 2

  För att vara säker att hela pojken är vald och för att undvika visa kanteffekter som kan uppstå när man använder Content  aware  fill, ökar jag markeringen med 10 pix runtom, se bild 2

 3. Tryck sedan ”shift+enter” så kommer en dialog ruta upp där du väljer Content  aware  fill, se bild 3.

  fotograf Johan Beijer

  Bild 3

 4. fotograf Johan Beijer

  Bild 4

  Som ni ser i bild 4 gör den ett jätte bra jobb ned att ta bort pojken och fylla i bakgrunden på ett snyggt, det är egentligen bara två områden vi måste jobba lite mera med och de är där pilarna pekar.

 5. Jag har nu två val, antingen kan jag göra en ny markering runt ett av problem områdena och använda Content  aware  filligen, eller använda klonings penseln för att måla in lämpliginformation i områdena, man får prova sig fram vad som blir bäst, för min del var det klonings verktyget som gav bästa resultat, se bild 5.

  fotograf Johan Beijer

  Bild 5

Ni kan se den slutliga bilden här nedan observera att jag har beskurit den lite från orginalbilden, jag hoppas att du finner Content  aware  fill lika användbart som jag gjort.

bild på museum fotograf Johan Beijer

Före

bild på museum fotograf Johan Beijer

Efter

»crosslinked«

evenemangsfoto.com blir evenemangsfotograf.se

Som ni kanske upptäckt har den här hemsidan och bloggen bytt adress, till www.evenemangsfotograf.se, det finns bara en anledning till detta bytte av adress och det är att få fotograf i URL:en. Jag har försökt optimera den här hemsidan och bloggen för att komma högt upp på visa sökord som tex, fotograf, fotograf Uppsala och bröllopsfotograf Uppsala, jag har lyckats ganska bra men jag vi se om jag kan ta ytterligare några placeringar genom att ha fotograf i webbadressen.

Innehållet och inriktningen på den här bloggen kommer förbli den samma som alltid, och jag hoppas ni fortsätter följa mig här. Om du länkar till evenemangsfoto.com från din hemsida eller blogg skulle jag bli jätte glad om du ändrade länken till www.evenemangsfotograf.se.

Jag har ordnat så de flesta gamla länkar skickas vidare till rätt ställe på den nya siten, men skulle jag ha missat någon så skriv mig gärna en rad.Flytt av bloggen

Skapa en snygg ram i Photoshop

Ibland vill man ha en ram runt sina bilder, och det finns massor med sätt att gör det på i Photoshop, men jag tänkte här visa på ett sätt jag gillar.

 1. Öppna bilden du vill skapa en ram runt, skapa ett nytt lager genom att klicka på ikonen som pil 1 pekar på(se bild 1). Fyll lagret med vitt, enklast är om bakgrundsfärgen är vitt då klickar man ”Ctrl+backspace” på PC.

  Nytt kager i Photoshop

  Bild 1

 2. Välj ”Historiks pensel” i verktygspältet.
 3. Välj en pensel, den skall vara lite ojämn för bästa effekt, tex den som pil 2 pekar på i bild 2.

  välj pensel i Photoshop

  Bild 2

 4. Ändra storleken så den är ungefär 1/3 av bildens höjd, och platta till den, se pil 3 i bild 3
  Ändra pensel i Photoshop

  Bild 3

  , vinkeln bör vara nära 90 grader.

 5. Börja nu måla över på det vitta lagret och du kommer se bilden träda fram, viktigt är att man målar allt på engång utan att släpa musknappen och var inte rädd om det inte blir helt ifyllt över allt. Man kan behöva göra om det några gånger innan man är nöjd. En bonus med att göra detta på ett eget lager är att man kan skapa en markering så man kan använda samma ram på andra bilder.
 6. Som en sista bonus har jag lagt till en text längst ner, det kan tex berätta vart bilden är tagen eller något annat.

Jag tycker att den här typen av ram fungerar bäst på landskaps och bröllopsbilder. Här nedan kan ni se den slutliga bilden.Den färdiga bilden

Att drömma om foto

Ni har väll inte missat detta, det skall finnas kuddar för både proffs och amatörer.

Två systrar

Jag satt i natt och gick igenom lite gamla bilder, och hittade blandanat en fotografering av två systrar jag gjorde i maj 2005. Vi hade jätte kul när vi fotade och de var de som valt västern temat.

Att konvertera färgbilder till svartvitt

Här är screencasten jag pratar om i förra inlägget, nu är den bara 4 min lång men så jag fick spela in den igen. Den tekniska kvaliten lämnar lite över att önska men jag är ganska nöjd eftersom det är mitt första försök.

Att konvertera bilder till svartvitt

Min tanke var att lägga upp en screencast här, jag gjort för att visa hur jag gillar att konvertera färgbilder till svartvitt. Men tyvärr har det strulat en del, först fick jag inte tillräcklig kvalitet på videon, men det löste jag med hjälp av Youtube och Googel. Nu till nästa problem videon jag gjorde är drygt 6 minuter lång och på ca 450 mb, så jag måste komprimera den. Men det var lättare sagt än gjort då Premiere Pro inte kan känna igen den avi fil som screencasting programmet skapar, och det är här jag nu fastnat. Så istället får ni se en bild konverterad till svartvitt i Lightroom med ett av de preset som finns där, och så får jag se om jag lyckas lösa mina film problem.

 

Teknikblogg

Jag Om inget annat nämns är bilderna i denna blogg tagna av mig Johan Beijer

Disclaimer

Alla som står i denna blogg är enbart mina åsikter och felaktigheter kan förekomma. Jag ansvarar heller inte för innehållet på sajter, bloggar eller andra internetkällor som länkas till från denna blogg. Alla varumärken och produkter som nämns är de enskilda företagens varumärken.