Efterlikna en stämpel i Photoshop

Ibland har jag behov av att skicka olika dokument/bilder till kunder för granskning innan de är klara, och för att tydligt markera att det inte är den slutliga produkten, brukar jag skapa en stämpeleffekt i Photoshop och sätta på alla sidor.

Stämpel bild 1

Stämpel bild 1

1.    Jag börjar med att öppna upp ett tomt dokument i PS, tänk på att 300 dpi är det normala när man trycker, och på det skriver jag den text jag vill ha.

2.    Skapar ett nytt lager genom att trycka Shift + Ctrl + N. Markerar Rounded Rectangle Tool, ser till att Fill pixels är markerad och på Radius ställer jag in hur rundade hörnen skall vara.

Stämpel bild 2

Stämpel bild 2

3.    Dra sedan upp en figur i samma färg som texten, denna figur kommer att dölja texten.

4.    Klicka sedan på Add layer mask, i Layers paletten. När du gjort det går du upp med musen till lagret bredvid lager masken du precis skapade, tryck ner Ctrl och klicka i lagret. Det kommer nu att skapas en markering runt figuren.

Stämpel bild 3

Stämpel bild 3

5.    Använd Select>Modify>Contract, för att göra markeringen mindre, i mitt fall gjorde jag den 10 pxlar mindre. Om du följt dessa instruktioner kommer layer masken att vara det aktiva lagret om inte klicka på den för att göra den till det.

Stämpel bild 4

Stämpel bild 4

Använd Paint Bucket tool för att fylla markeringen med svart färg. Om du inte tycker att texten ligger bra i förhållande till ramen använder du Move tool för att flyta den tills du är nöjd. Avsluta med att se till att du inte har någon aktiv markering i bilden.

6.    Gör bilden till ett lager genom att Layer >Flatten Image, dupliserar sedan detta lager genom att trycka Ctrl+J.

7.    På det undre lagret läger du på Filter>Bruch Strokes>Spatter, lek med reglagen till du är nöjd. Klicka på det övre lagret och gå sedan till Filter>Bruch Strokes>Angled Strokes, prova lite olika värden.

8.    Ändra nu blandnings läget för övre lagret till Screen och dra ner Opacity till någon stans mellan 25 och 50 för att få lite ojämnheter i färgen. Gör bilden till ett lager, och när du sparat den är du klar.

Jag brukar sedan vektorisera bilden för att kunna få in den på dokumentet och enkelt få den i en storlek som passa, men det spar vi till ett senare tillfälle.

Stämpel bild 5

Stämpel bild 5

»crosslinked«


Andra inlägg i min blog som kan vara av intresse:

 1. Skapa en snygg ram i Photoshop
 2. Content aware fill
 3. En video om att friläggning i Photoshop
 4. Vilken info finns i en bilds metadata
 5. Ändra storleken på penseln i Photoshop

3 Responses to Efterlikna en stämpel i Photoshop

 • Anonym says:

  Vad rekommenderar du att man ska ha på “radius” när man ska runda hörnen? Är det 30 som du har i bilden?

  För övrigt jätte-bra, har sökt efter ngt liknande/ Tack

 • Jättebra handledning! Jag har bara ett problem: mitt photoshop är på svenska… De flesta kommandon förstår jag översättningen på men “Flatten image” lyckas jag inte begripa. Är det möjligen så att du vet vad det svenska kommandot är?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Teknikblogg

Jag Om inget annat nämns är bilderna i denna blogg tagna av mig Johan Beijer

Disclaimer

Alla som står i denna blogg är enbart mina åsikter och felaktigheter kan förekomma. Jag ansvarar heller inte för innehållet på sajter, bloggar eller andra internetkällor som länkas till från denna blogg. Alla varumärken och produkter som nämns är de enskilda företagens varumärken.