Album kontra mappar i Picasa

När jag använder Picasa i undervisningen får jag ofta frågan om vad det är för skillnaden på album och mappar. Vid första anblicken kan det verka som om det är samma sak, men det är det inte. Mappar avspeglar de mappar du har på hårdisken med den skillnaden att du kan välja om mapparna skall synas i en platt struktur eller i en trädstruktur, se bifogad bild. Om du raderar en bild i en mapp då raderas den från hårdisken också, så innan du gör det var säker på att det är en bild du inte vill ha kvar. Har du en genomtänkt struktur på hur du döper dina mappar, kan det underlätta när du skall hitta olika bilder.

Album däremot är något du skappar för att underlätta sorteringen av bilder, låt oss säga att du har massor av bilder från sommarstugan i olika mappar, eftersom de är tagna under flera års tid. Då kan man skapa ett album som heter sommarstuga, och lägga in bilder från olika mappar där, raderar du en bild i ett album försvinner det bara från albumet och inte från hårdisken. Som ni ser används album också för att sortera bilder men du får göra det manuellt, och innan du börjar skapa en massa album kan det vara värt att försöka tänka igenom vilka kriterier man vill sortera sina bilder efter. Vist går det att ha samma bild i flera olika album, men det är något som jag personligen inte gillar för jag förlorar översikten.

Vill man av någon anledning använda de bilder man har i ett album på en annan dator eller lägga över dem på t.ex. en cd för att ge till en kompis. Måste man först gå till det album man vill flytta, marker alla bilder och går in på Arkiv och väljer Exportera bild till mapp.., välj namn på mappen, album namnat föreslås automatiskt, välj storlek och kvalitet och tryck på OK, bilderna kommer nu dyka upp i en mapp under Picasa exporter. Kom ihåg att Picasa nu hanterar dessa bilder som helt nya bilder och det finns ingen koppling till album eller originalbilder, på gott och ont.

Använder du Mac versionen av Picasa finns det lite saker att tänka på, titta in här för mer info.


Andra bloggar om: ,Andra inlägg i min blog som kan vara av intresse:

  1. Att skärpa bilder i Picasa
  2. Picasa 3
  3. Picasa 3.5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Teknikblogg

Jag Om inget annat nämns är bilderna i denna blogg tagna av mig Johan Beijer

Disclaimer

Alla som står i denna blogg är enbart mina åsikter och felaktigheter kan förekomma. Jag ansvarar heller inte för innehållet på sajter, bloggar eller andra internetkällor som länkas till från denna blogg. Alla varumärken och produkter som nämns är de enskilda företagens varumärken.